Coincidint amb la I Fira de la Cultura al Grau, organitzada per la Federació Col·lectius per la Cultura al Grau, l’Associació Cultural La Barraca va organitzar el passat Dissabte 26 de Setembre de 2015 un Passeig pel Grau Històric.
La idea central de l’acte era remembrar els origens i contar la història dels cinc punts de referència que es visitaven, que a més a més contaven amb imatges antigues dels llocs que s’explicaven.
El Passeig partia del carrer de Davant en la Tinència d’Alcaldia del Grau com a primer punt emblemàtic. La idea era recòrrer El Grau caminant pels seus carrers i fent parada en els següents punts:
- Carrer de Davant
- Port
- Esglèsia de Sant Pere
- Parc de la Panderola
- Plaça Verge del Carme
El Passeig de Bonavista va ser el punt de partida de la jornada. El Vice-President de l’Associació Cultural La Barraca Joan Torrent va contar els inicis del Grau, els antigues barraques i els vells gueraus, l’antiga platja de vorejava el carrer de punta a punta o l’anomenament del carrer a l’any 1859 com «Calle de Buenavista», ja que fins eixa data el carrer no tenia nom.
Es va fer menció també a algunes de les cases modernistes que encara existeixen com la Casa de Roca, construïda a l’any 1924 o la Casa de Bellés.
El segon punt a visitar va estar el nostre benvolgut Port. Allí, la Tresorera de l’Associació Cultural La Barraca, Alejandra González va detallar la història d’aquest motor tant important per a la vida de la gent del Grau.
El Port inicialment va nàixer com a Port Peixquer, i al voltant del moll girava la vida del Grau, ja que la peixca i els diferents oficis configuraven la forma de guanyar-se la vida dels grauers i les graueres.
L’edifici Morú, el far, la llotja del peix, l’antic moll de fusta i l’escala Reial són alguns dels elements que formen part de la història del nostre Port.
Marisa Miralles va ser la persona encarregada de narrar la història de l’esglèsia de Sant Pere.
A l’any 1852 es va col·locar la primera pedra de l’antiga esglèsia de Sant Pere del Grau, ubicada al centre neuràlgic.
Aquesta va perdurar fins a l’any 1938, quan fou saquejada i destruïda. Els anys posteriors, alguns llocs del Grau van fer d’esglèsia improvisada fins que el 1948 es va beneïr l’actual temple, rematada a l’any 2001 amb la construcció del campanar.
L’estació de la Panderola va estar el quart punt d’aquest Passeig pel Grau Històric.
El President de l’Associació Cultural La Barraca, Vicent Ortiz, va explicar la importància per al Grau al llarg dels segles de la comunicació amb la vila.
El trenet de via estreta, conegut popular com La Panderola (1888-1963) unia Castelló, El Grau, Almassora, Vila-real i Onda, donant un servei de vital importància per al Grau abans de l’arribada dels autobussos o del trolebús.
Xavi Olivares va ser la persona encarregada d’explicar la història de la Plaça Verge del Carme, l’últim lloc del Passeig pel Grau Històric.
Aquesta antiga Plaça de l’Esglèsia o Plaça Major fins a finals dels anys 30 del Segle XX, albergava tres dels edificis amb més pes en la vida grauera de l’època: l’Esglèsia de Sant Pere, la Casa Abadia i l’edifici de l’Escola.
Aquest primer Passeig pel Grau Històric va tindre dos sessions, matí i vesprada, tenim una gran acceptació que esperem repetir.